Fase 4 | Duurzaam eetpatroon
In fase 1 t/m 3 van ‘De route naar een duurzame zorg’ helpen wij jou bij het zetten van duurzame stappen op het gebied van duurzame voedingsinitiatieven, reductie van swill en kunststofafval en het duurzaam inkopen van eten en drinken. In fase 4 komen we met adviezen om het eetpatroon van de bewoner/cliënt te verduurzamen. We doen dit op basis van het bevorderen van plantaardige eiwitconsumptie (7.7) en het toewerken naar een vlees-/visloze dag (7.8). Deze onderwerpen vind je terug in het certificatieschema Milieuthermometer Zorg (MTZ).
Met ons dagmenu en adviezen geven wij eenvoudig invulling aan bovenstaande onderwerpen uit het MTZ. Aangezien de wijzigingen in het eetpatroon direct van invloed zijn op de bewoner/cliënt, is het belangrijk om hen mee te nemen in deze ontwikkelingen. Door de uitvoering van een cliënttevredenheidsonderzoek brengen wij de wensen, cliëntbehoefte en de tevredenheid over de maaltijden voor jou in kaart.
Duurzaam dagmenu
Het R&D team voert regelmatig aanpassingen door in het dagmenu. Deze verbeteringen komen niet alleen ten goede voor de variatie, maar leveren ook een bijdrage aan de verduurzaming van het dagmenu. Zo werken wij bijvoorbeeld met seizoensgroenten. Dit zijn groente met een lagere klimaatbelasting. Een andijvie afkomstig uit de volle grond in de zomer is bijvoorbeeld duurzamer dan de andijvie die vanuit Spanje wordt ingevlogen. Ook maken wij soms de afweging tussen het gebruik van verse groenten of vries verse groenten. Het gebruik van vers ingevroren groenten kan namelijk in bepaalde perioden van het jaar ook een duurzamere optie zijn. Sperziebonen uit Kenia zijn bijvoorbeeld minder duurzaam dan vries verse sperziebonen uit Nederland. Door deze keuzes kunnen wij altijd een duurzaam en zo divers mogelijk assortiment aanbieden in de verschillende seizoenen.
Eiwittransitie
Vanuit verschillende partijen zoals De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum luidt het advies om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Dit betekent minder dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, zuivel, ei en vis, maar juist meer plantaardige eiwitbronnen; granen, noten en peulvruchten. In 2030 zou 60% van de eiwitten die we eten afkomstig moeten zijn van plantaardige bronnen en 40% van dierlijke bronnen. Op korte termijn streeft het Voedingscentrum naar een verhouding van 50/50 volgens de Schijf van Vijf. Deze verhouding is gebaseerd op de maximale geadviseerde hoeveelheid vlees van 500 gram per week. Neem je binnen de Schijf van Vijf geen vlees, maar wel zuivel, ei en vis, dan kom je uit op de verhouding 40% dierlijke eiwitten en 60% plantaardige eiwitten. (1)
In ons dagmenu hebben wij een transitie gemaakt van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten. Zo hebben wij bij alle crème-producten de dierlijke zuivel vervangen voor plantaardige zuivel. Ook worden onze soepen waar mogelijk gebonden op basis van een groente component. Deze aanpassingen resulteren in een vermindering van 20% in het gebruik van dierlijke eiwitten.
Overgang naar plantaardig eten
Door de jaren heen zijn we met zijn allen anders gaan denken over het eten van vlees. Steeds meer mensen maken bewust de keuze om wekelijks minder vlees te eten. Door deze tendens is vlees eten niet meer zo normaal dan eerst. Wij merken echter dat veel bewoners/cliënten (nog) niet klaar zijn om de overstap te maken om enkele dagen per week minder dierlijke eiwitten te eten. In ons dagmenu bieden wij daarom twee maal per week de mogelijkheid aan om te kiezen voor een vegetarische gerecht. Met ons dagmenu kun je het eten van minder dierlijke eiwitten rustig opbouwen. Zo bieden wij bijvoorbeeld in menu A een spinazieburger met vegetarische jus aan en in Menu B een sukadelap met vleesjus. Begin met een vaste dag waarop je de bewoners/cliënt een menu aanbiedt met plantaardige eiwitten. Op deze manier maken zij kennis met de vegetarische gerechten. Valt dit goed in de smaak, dan kun je dit verder opbouwen.
Er is meer inzicht nodig of de verhouding 40\60 ook praktisch haalbaar is voor kwetsbare groepen en of zij daarmee ook voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Het is nu nog onvoldoende duidelijk wat de effecten zijn van een verdere verschuiving op bijvoorbeeld de eiwitinname bij kwetsbare groepen. We raden je daarom altijd aan om de diëtist binnen jouw organisatie om advies te vragen. Ook staat onze expert Diëtetiek Sanne Maessen voor je klaar om jou te ondersteunen bij specifieke vraagstukken over dit onderwerp.
Inspiratie vegetarische gerechten
Een vegetarisch gerecht op tafel zetten hoeft niet moeilijk te zijn. In onze webshop Smaakvol vind je eenvoudig vele vegetarische gerechten. Wanneer je het vakje ‘Vegetarisch’ aanklikt in de menubalk onder ‘Dieet’ verschijnen diverse recepten ter inspiratie.
Ga jij met ons mee op pad naar een duurzame zorg?
Voor vraagstukken op het gebied van verduurzaming van eten en drinken staat onze expert Duurzaamheid Martien Robben voor je klaar! Hij is bereikbaar op 06 12 96 00 66 of mail naar m.robben@hollandfoodservice.nl
Geraadpleegde bronnen:
1. Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/vragen-aan-het-voedingscentrum/verhouding-plantaardig-en-dierlijk-eiwit.aspx