Fase 2 Swill en verpakkingen
Giovanni Pili aan het woord over het retourneren van verpakkingen

Fase 2 | Swill en verpakkingen

In fase 2 van ‘De route naar een duurzame zorg’ staat het reduceren van swill en het verwerken van kunststofafval centraal. In deze fase behandelen we de onderwerpen kunststofafval (6.3), preventie van swill (7.1) en het meten van voedselverliezen (7.2) uit het certificatieschema Milieuthermometer Zorg.

Preventie van Swill (7.1)

Op basis van ons dagmenu en besteladvies voorkomen we dat er veel swill ontstaat. Onze webshop Smaakvol is er op ingericht dat je dagelijks kunt wijzigen tussen verse producten, convenience producten of een combinatie hiervan. Tot 24 uur van te voren is het zelfs mogelijk om de producten af te bestellen. Door alle factoren slim te combineren, ondersteund door duidelijke interne communicatie, kunnen we eenvoudig een grote reductie realiseren.

Meten van voedselverliezen (7.2)
Het meten van swill is erg belangrijk om de verbeteringen van 7.1 in beeld te brengen. We doen dit doormiddel van een verspillingschecker. De swill die ontstaat maken wij zichtbaar in onze BI-Tool en op basis van de informatie bepalen we stappen om de swill verder terug te dringen.

Onderstaand zoomen we verder in op de verwerking van kunststofafval met swill. Neem hier contact met ons op voor meer informatie over de preventie en het zichtbaar maken van swill.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swill

Bij iedere onderneming waar voedsel bereid wordt, komen voedselresten vrij. Dit kan gekookt of ongekookt zijn en noemen we Swill. Deze afvalstroom wordt op een milieuvriendelijke wijze bij onze partner Renewi verwerkt tot biogas.

retourneren van verpakkingen met swill

Retourneren van verpakkingen

Zorginstellingen willen graag verduurzamen, maar zij missen bijvoorbeeld de mogelijkheden om kunststofafval met eventuele swill te kunnen scheiden. De verpakkingen belanden nu bij het restaval en dit willen wij veranderen. Dit kan en moet duurzamer. Als hofleverancier van eten en drinken komen wij daarom met een concrete duurzame oplossing. Wij bieden de mogelijkheid aan om kunststof verpakkingen met swill te retourneren en door onze afvalverwerkingspartner Renewi op een hoogwaardige wijze te laten recyclen tot een nieuwe grondstof. Iedere zorginstelling kan gebruik maken van onze oplossing.

Wij zijn trots dat we op korte termijn starten met het retourneren van verpakkingen bij organisaties: Cicero Zorggroep en Zorggroep Elde Maasduinen.

Aan het woord Giovanni Pili, eindverantwoordelijke productie en duurzame innovatie.

‘’De retourstroom van de kunststof verpakkingen start bij de bestelling van onze producten. Onze chauffeur levert deze bestelling af bij de zorginstelling. Zodra de zorginstelling de producten heeft gebruikt kunnen zij de lege kunststof verpakkingen en de eventuele swill bij ons retourneren. De zorginstelling verzameld alle lege verpakkingen in de door ons geleverde kratzak met bijpassende sluiting. Onze chauffeur neemt de verpakkingen mee met de retouremballage. Renewi haalt vervolgens bij ons op locatie alle kratzakken met de verpakkingen op.

Zij verwerken het kunststofafval met swill. Dit proces start met het scheiden van het kunststof van swill. De kunststof verpakkingen worden kapotgeslagen tot granulaat. Dit gaat door een wasbasin heen en wordt opgevangen als een pure PP-stroom. In dit proces zakt het swill namelijk door het soortelijk gewicht naar de bodem. Het swill gaat naar de vergister, waar gedurende het vergistingsproces biogas vrijkomt. De monostroom PP die uit dit proces ontstaat wordt gebruikt als basis voor een nieuwe grondstof.

Keuze voor het retourneren van verpakkingen

Een verpakking is veel meer dan alleen een verpakking. Het is een transport,- en regenereer medium. Zo moet de verpakking bestand zijn tegen contactwarmte, combisteamer en magnetron en een bepaalde barrière behouden, zodat de houdbaarheid van het product behouden blijft. Als de verpakking één van deze belangrijke factoren verliest heeft dit invloed op de kwaliteit van het product. We hebben daarom gekozen voor het retourneren van de verpakking en niet bijvoorbeeld voor een milieuvriendelijke verpakking.

Hygiëne

Als leverancier van eten en drinken stellen wij hoge eisen aan de hygiëne en voedselveiligheid. Wij werken daarom met afsluitbare kratzakken. Deze zakken passen in onze krat en hierin verzamelt de zorginstelling de verpakkingen met swil. De volle zak wordt afgesloten met een recyclebare PP-tiewrap. Tijdens de opslag, het transport en het inzamelen van de zakken voldoen wij uiteraard aan alle veiligheidsnormen op het gebied van voedselveiligheid.

kratzak met verpakkingen voorbeeld
Voorbeeld kratzat met verpakkingen

Voordelen voor de zorginstellingen

  • Het retourneren van verpakkingen met swill reduceert de hoeveelheid restafval. En resulteert in een verlaging van de afvalkosten
  • Door het terugdringen van de vervoersbewegingen draag je bij aan de verduurzaming van jouw organisatie en het afvalverwerkingsbedrijf
  • Het retourneren van verpakkingen is eenvoudig te organiseren
  • Het draagt bij aan een hoogwaardige recycling

Wil jij ook starten met het retourneren van verpakkingen?

Neem hier contact met ons op voor meer informatie over het retourneren van verpakkingen met swill. Samen met jou werken wij aan een duurzame zorg.