Fase 3 Duurzaam inkopen
Duurzaam inkopen eten en drinken in de zorg

Fase 3 | Duurzaam inkopen

In fase 2 van de ‘de route naar een duurzame zorg’ geven we gezamenlijk met jou een invulling aan het terugdringen van swill en de afvalscheiding. Wij bieden hiervoor een concrete oplossing aan. Het is bij ons mogelijk om de kunststof verpakkingen (onze witte PP-5 verpakkingen) te retourneren. Op deze manier gaan we samen zo bewust mogelijk om met eten en drinken. Dit vormt een betrouwbare basis voor de stap naar de volgende fase van onze route: fase 3 duurzaam inkopen. In fase 3 staat het inkopen van milieuvriendelijke voeding (7.3), duurzame vis (7.5), duurzaam vlees (7.6) en het stimuleren van duurzame voedingsinitiatieven centraal (7.10).

Duurzame keuzes
Bij duurzaam inkopen van eten en drinken let je op de gevolgen voor mens en milieu. Tijdens het inkopen van eten en drinken kan een keurmerk helpen bij het kiezen voor gezonde en meer duurzame producten. Een product met een keurmerk betekent bijvoorbeeld dat dit product voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van milieu en/of dierenwelzijn. Samen maken we de zorg stap voor stap duurzamer. Ook wij streven standaard naar het aanbieden van producten met minder milieubelastende teelt. Met de keuze voor producten met bepaalde keurmerken helpen wij mee aan een duurzame zorg.

 

Topkeurmerken

Op het gebied van voeding beoordeelt Milieu Centraal de onderstaande 12 keurmerken als topkeurmerk voor voeding. Deze keurmerken behoren tot de koplopers onder de voedingskeurmerken. Dit betekent niet dat alle producten met één of meer topkeurmerken  100 procent duurzaam zijn. Ook bij de beste keurmerken binnen een categorie kan namelijk nog ruimte zijn voor verbetering. Wil je weten welke keurmerken betrouwbaar zijn op het gebied van duurzaamheid? (2)

Milieu Centraal wijst je de weg met de Keurmerkenwijzer

Dit zijn de 12 Topkeurmerken voor voeding

Duurzame vis

Vis eten is gezond. Wel zorgt de vangst en kweek van vis voor een grote impact op het milieu. Kies om die reden voor een vis met een keurmerk. De twee topkeurmerken MSC en ASC stellen eisen op het gebied van duurzame visserij of verantwoorde kweek.

Duurzaam vlees

Maak bij het inkopen van vlees het verschil met verantwoorde keuzes. Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander (1). Hier valt een grote milieuwinst te behalen. Voor de productie van vlees is veel voer, water, land en energie nodig. Een duurzamer alternatief waar wij ons mee bezig houden is de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. In ons dagmenu bieden wij 2 x per week een vega gerecht aan. Verdere verduurzaming van ons dagmenu gaat stapsgewijs. Kies bij de inkoop van vlees voor zoveel mogelijk producten met een keurmerk. Enkele topkeurmerken voor vlees zijn bijvoorbeeld Europees biologisch, EKO-keurmerk of Demeter. Deze keurmerken geven inzicht in hoe het dier heeft geleefd en of het vlees is geproduceerd met extra aandacht voor natuur en milieu.

Inzicht in duurzaamheid

Voor het maken van duurzame keuzes speelt datamanagement een steeds belangrijkere rol.  De behoefte aan overzichtelijke data in rapportages en visuele overzichten is groot. Onze expert Business intelligence Jorrit Eggenhuizen brengt gegevens samen en vertaalt deze naar begrijpelijke overzichten. Zo maakt hij bijvoorbeeld rapportages van de hoeveelheid duurzame producten.

Onderstaande afbeelding geeft een fictieve duurzaamheidspagina van de BI-tool weer. Dit overzicht geeft inzicht in het percentage duurzame producten op het huidige moment, de afname per keurmerk en een vergelijking van de afname tussen duurzame en niet duurzame producten per week.

Doordat we weten wat het percentage duurzame producten is op het huidige moment, is het ook inzichtelijk welke stappen we moeten maken.

fictieve duurzaamheidspagina van onze BI-tool

Stimuleren van duurzame voedingsinitiatieven

In fase 3 adviseren wij jou over ‘duurzame initiatieven’. Het doel is om één standaardproduct (dit is een product dat wekelijks gebruikt wordt in minimaal één maaltijd) om te zetten naar een duurzamer alternatief. Samen met jou beoordelen we de huidige afname en maken we gezamenlijk de keuze welk product we omzetten naar een duurzamer alternatief.

Onderstaand lees je hoe wij invulling geven aan duurzame initiatieven.

Duurzame initiatieven binnen Holland Food Service

Ook binnen Holland Food Service zijn wij altijd op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven op het gebied van eten en drinken. Aan het woord Giovanni Pili, eindverantwoordelijke productie en duurzame innovatie.

“Bij Holland Food Service kijken wij altijd eerst welke producten verkrijgbaar zijn met bepaalde keurmerken. Het kiezen van een producten met een keurmerk is namelijk duurzamer dan een product zonder keurmerk. Daarnaast hebben we in ons dagmenu een transitie gemaakt van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit. Zo hebben wij bij alle crème producten de dierlijke melk vervangen voor plantaardige melk. Ook hebben we een transitie doorgevoerd bij onze gebonden soepen. Deze soepen worden waar mogelijk gebonden op basis van een groente component en daar voegen wij geen vlees meer aan toe. En werken we 2 keer per week met een vega gerecht in ons dagmenu.

Deze aanpassingen resulteren in een vermindering van 20% in het gebruik van dierlijke eiwitten. In de transitie naar plantaardige producten voert ons R&D team smaaktesten uit, zodat de verduurzaming niet ten koste gaat van de smaakbeleving. Ook blijven wij iedereen informeren over deze ontwikkelingen.”

Welke initiatieven kun jij eenvoudig implementeren

Het R&D team onderzoekt constant naar verbetermogelijkheden of onderwerpen als duurzaamheid, smaak, variatie en voedingswaarden.

Giovanni: “Het R&D team is bezig met de ontwikkeling van vegetarische maaltijden. Bij vegetarisch eten zien we nog vaak de verdeling aardappelen, groente en vlees. Waarbij het vlees wordt vervangen door een vleesvervanger zoals bijvoorbeeld een groenteburger. Wij kijken niet enkel naar de standaard vleesvervangers, maar kijken juist hoe wij samengestelde gerechten kunnen ontwikkelen met de juiste voedingswaarden en een goede smaak. Denk hierbij aan het gebruik van kikkererwten, bepaalde peulvruchten of paddenstoelen.

Een ander voorbeeld van een duurzaam initiatief is de keuze voor seizoensgroenten. Samen met studenten van de masteropleiding ‘Circulaire Economie’ van het HAN is onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van groenten. Voor dit onderzoek is gekeken naar bijvoorbeeld naar het waterverbruik tijdens de productie en naar de opslagmethoden. Een andijvie afkomstig uit de volle grond in de zomer is bijvoorbeeld duurzamer dan de andijvie die vanuit Spanje wordt ingevlogen.

Voor het aanbieden van een duurzame maaltijd maken wij soms de afweging tussen het gebruik van verse groenten of vries verse groenten. Het gebruik van vers ingevroren groenten kan namelijk in bepaalde perioden een duurzamere optie zijn. Zo zijn sperziebonen uit Kenia minder duurzaam dan vries verse sperziebonen uit Nederland. Door deze keuzes kunnen wij altijd een duurzaam en zo divers mogelijk assortiment aanbieden in de verschillende seizoenen.”

Wil jij eten en drinken duurzaam inkopen?
Onze expert Duurzaamheid Martien Robben helpt jou daarbij. Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met Martien. Hij is bereikbaar op 06 12 96 00 66 of mail naar m.robben@hollandfoodservice.nl

 

Geraadpleegde bronnen:

  1. Vlees en de impact op het milieu via: https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/vlees/
  2. Wat zijn topkeurmerken via: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/keurmerken.aspx#blokwat-zijn-de-topkeurmerken?