Fase 3 | Duurzaam inkopen
In fase 2 van de ‘de route naar een duurzame zorg’ geven we gezamenlijk met jou een invulling aan het terugdringen van swill en de afvalscheiding. Wij bieden hiervoor een concrete oplossing aan. Het is bij ons mogelijk om de kunststof verpakkingen (onze witte PP-5 verpakkingen) te retourneren. Op deze manier gaan we samen zo bewust mogelijk om met eten en drinken. Dit vormt een betrouwbare basis voor de stap naar de volgende fase van onze route: fase 3 duurzaam inkopen. In fase 3 staat het inkopen van milieuvriendelijke voeding (7.3), duurzame vis (7.5) en duurzaam vlees (7.6) centraal.
Duurzame keuzes
Bij duurzaam inkopen van eten en drinken let je op de gevolgen voor mens en milieu. Tijdens het inkopen van eten en drinken kan een keurmerk helpen bij het kiezen voor gezonde en meer duurzame producten. Een product met een keurmerk betekent bijvoorbeeld dat dit product voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van milieu en/of dierenwelzijn. Samen maken we de zorg stap voor stap duurzamer. Ook wij streven standaard naar het aanbieden van producten met minder milieubelastende teelt. Met de keuze voor producten met bepaalde keurmerken helpen wij mee aan een duurzame zorg.
Topkeurmerken
Op het gebied van voeding beoordeelt Milieu Centraal de onderstaande 12 keurmerken als topkeurmerk voor voeding. Deze keurmerken behoren tot de koplopers onder de voedingskeurmerken. Dit betekent niet dat alle producten met één of meer topkeurmerken 100 procent duurzaam zijn. Ook bij de beste keurmerken binnen een categorie kan namelijk nog ruimte zijn voor verbetering. Wil je weten welke keurmerken betrouwbaar zijn op het gebied van duurzaamheid? (2)
Milieu Centraal wijst je de weg met de Keurmerkenwijzer
Duurzame vis
Vis eten is gezond. Wel zorgt de vangst en kweek van vis voor een grote impact op het milieu. Kies om die reden voor een vis met een keurmerk. De twee topkeurmerken MSC en ASC stellen eisen op het gebied van duurzame visserij of verantwoorde kweek.
Duurzaam vlees
Maak bij het inkopen van vlees het verschil met verantwoorde keuzes. Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander (1). Hier valt een grote milieuwinst te behalen. Voor de productie van vlees is veel voer, water, land en energie nodig. Een duurzamer alternatief waar wij ons mee bezig houden is de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. In ons dagmenu bieden wij 2 x per week een vega gerecht aan. Verdere verduurzaming van ons dagmenu gaat stapsgewijs. Kies bij de inkoop van vlees voor zoveel mogelijk producten met een keurmerk. Enkele topkeurmerken voor vlees zijn bijvoorbeeld Europees biologisch, EKO-keurmerk of Demeter. Deze keurmerken geven inzicht in hoe het dier heeft geleefd en of het vlees is geproduceerd met extra aandacht voor natuur en milieu.
Inzicht in duurzaamheid
Voor het maken van duurzame keuzes speelt datamanagement een steeds belangrijkere rol. De behoefte aan overzichtelijke data in rapportages en visuele overzichten is groot. Onze expert Business intelligence Jorrit Eggenhuizen brengt gegevens samen en vertaalt deze naar begrijpelijke overzichten. Zo maakt hij bijvoorbeeld rapportages van de hoeveelheid duurzame producten.
Onderstaande afbeelding geeft een fictieve duurzaamheidspagina van de BI-tool weer. Dit overzicht geeft inzicht in het percentage duurzame producten op het huidige moment, de afname per keurmerk en een vergelijking van de afname tussen duurzame en niet duurzame producten per week.
Doordat we weten wat het percentage duurzame producten is op het huidige moment, is het ook inzichtelijk welke stappen we moeten maken.

Wil jij eten en drinken duurzaam inkopen?
Onze expert Duurzaamheid Martien Robben helpt jou daarbij. Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met Martien. Hij is bereikbaar op 06 12 96 00 66 of mail naar m.robben@hollandfoodservice.nl
Geraadpleegde bronnen:
- Vlees en de impact op het milieu via: https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/vlees/
- Wat zijn topkeurmerken via: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/keurmerken.aspx#blokwat-zijn-de-topkeurmerken?