Fase 1 | Advies en implementatie
‘De route naar een duurzame zorg’ start met fase 1 waarin advies en implementatie centraal staan. In fase 1 ontwikkelen wij samen met jou een verbeterplan. In dit plan maken wij tastbaar wat wij voor jou kunnen betekenen. Tevens voldoet het verbeterplan aan alle gestelde criteria van Catering & Voeding. Deze criteria staan beschreven in het certificatieschema Milieuthermometer Zorg.
In fase 1 behandelen we de onderstaande onderwerpen en kijken we vooruit naar fase 2,3, en 4.
- Verbeterplan duurzame Catering & Voeding (7.4)
- Externe cateraar(s) (7.9)
- Stimuleren van duurzame voedingsinitiatieven (7.10)
Het verbeterplan
Met het plan van aanpak geven we jou een aantal concrete oplossingen. Zo bieden wij jou ondersteuning bij de uitvoering van de 0-meting, maken we duurzaamheid tastbaar in onze BI-tool en kunnen wij je bijvoorbeeld een interne kick-off voor jou verzorgen. Met het verbeterplan creëren wij draagvlak bij jou in de organisatie.
Externe cateraar(s)
Iedereen moet verduurzamen niet alleen de zorginstellingen, maar ook de ketenpartners. Wij zijn onder andere ISO 14001 gecertificeerd en voldoen hiermee aan de gestelde eisen van onderwerp ‘Externe cateraar(s)’.
Stimuleren van duurzame voedingsinitiatieven
In fase 1 adviseren wij jou over ‘duurzame initiatieven’. Het doel is om één standaardproduct (dit is een product dat wekelijks gebruikt wordt in minimaal één maaltijd) om te zetten naar een duurzamer alternatief. Samen met jou beoordelen we de huidige afname en maken we gezamenlijk de keuze welk product we omzetten naar een duurzamer alternatief.
Onderstaand lees je hoe wij invulling geven aan duurzame initiatieven.
Duurzame initiatieven binnen Holland Food Service
Ook binnen Holland Food Service zijn wij altijd op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven op het gebied van eten en drinken. Aan het woord Giovanni Pili, eindverantwoordelijke productie en duurzame innovatie.
“Bij Holland Food Service kijken wij altijd eerst welke producten verkrijgbaar zijn met bepaalde keurmerken. Het kiezen van een producten met een keurmerk is namelijk duurzamer dan een product zonder keurmerk. Daarnaast hebben we in ons dagmenu een transitie gemaakt van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit. Zo hebben wij bij alle crème producten de dierlijke melk vervangen voor plantaardige melk. Ook hebben we een transitie doorgevoerd bij onze gebonden soepen. Deze soepen worden waar mogelijk gebonden op basis van een groente component en daar voegen wij geen vlees meer aan toe. En werken we 2 keer per week met een vega gerecht in ons dagmenu.
Deze aanpassingen resulteren in een vermindering van 20% in het gebruik van dierlijke eiwitten. In de transitie naar plantaardige producten voert ons R&D team smaaktesten uit, zodat de verduurzaming niet ten koste gaat van de smaakbeleving. Ook blijven wij iedereen informeren over deze ontwikkelingen.”
Welke initiatieven kun jij eenvoudig implementeren
Het R&D team onderzoekt constant naar verbetermogelijkheden of onderwerpen als duurzaamheid, smaak, variatie en voedingswaarden.
Giovanni: “Het R&D team is bezig met de ontwikkeling van vegetarische maaltijden. Bij vegetarisch eten zien we nog vaak de verdeling aardappelen, groente en vlees. Waarbij het vlees wordt vervangen door een vleesvervanger zoals bijvoorbeeld een groenteburger. Wij kijken niet enkel naar de standaard vleesvervangers, maar kijken juist hoe wij samengestelde gerechten kunnen ontwikkelen met de juiste voedingswaarden en een goede smaak. Denk hierbij aan het gebruik van kikkererwten, bepaalde peulvruchten of paddenstoelen.
Een ander voorbeeld van een duurzaam initiatief is de keuze voor seizoensgroenten. Samen met studenten van de masteropleiding ‘Circulaire Economie’ van het HAN is onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van groenten. Voor dit onderzoek is gekeken naar bijvoorbeeld naar het waterverbruik tijdens de productie en naar de opslagmethoden. Een andijvie afkomstig uit de volle grond in de zomer is bijvoorbeeld duurzamer dan de andijvie die vanuit Spanje wordt ingevlogen.
Voor het aanbieden van een duurzame maaltijd maken wij soms de afweging tussen het gebruik van verse groenten of vries verse groenten. Het gebruik van vers ingevroren groenten kan namelijk in bepaalde perioden een duurzamere optie zijn. Zo zijn sperziebonen uit Kenia minder duurzaam dan vries verse sperziebonen uit Nederland. Door deze keuzes kunnen wij altijd een duurzaam en zo divers mogelijk assortiment aanbieden in de verschillende seizoenen.”
Dit zijn enkele voorbeelden van hoe wij duurzame stappen zetten. Heb je vragen of wil je graag sparren? Neem dan contact op met onze expert Duurzaamheid Martien Robben op 06 12 96 00 66 of mail naar m.robben@hollandfoodservice.nl