…samen concrete stappen zetten naar een duurzame zorg
De route naar een duurzame zorg
Als familiebedrijf met 130 jaar historie staat duurzaamheid en circulariteit bij ons hoog in het vaandel. Wij ondersteunen zorginstellingen bij het zetten van concrete duurzame stappen om processen rondom eten en drinken te verduurzamen. Hiervoor hebben wij
‘De route naar een duurzame zorg’ uitgestippeld. Bewandel samen met ons deze route om eenvoudig duurzame stappen te zetten op het gebied van eten, drinken, swill en plastic verpakkingen.
Onze route bestaat uit 4 fasen en is direct gelinkt aan de onderdelen uit het certificatieschema Milieuthermometer Zorg (MTZ) op het gebied van Catering & Voeding. Wanneer jij bij ons instapt voldoe je aan alle gestelde richtlijnen van dit thema. Ook leveren wij een bijdrage op andere onderdelen.
Milieuthermometer Zorg
MilieuPlatform zorgsector (MPZ) heeft een praktisch instrument ontwikkeld op basis van diverse thema’s, namelijk de MilieuThermometer Zorg (MTZ). Met dit instrument biedt MPZ de zorg handvatten om gericht te werken aan het verduurzamen van de zorg. Zo kunnen zorginstellingen verduurzamen aan de hand van diverse thema’s, denk aan Catering & Voeding, (voedsel)afval, facilitaire diensten en mobiliteit. Klik hier voor het certificatieschema Milieuthermometer zorginstellingen voor een compleet overzicht van alle thema’s.
De 4 fasen uit ‘De route naar de duurzame zorg’
In de komende weken zoomen wij verder in op de verschillende fasen van onze route. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.
Fase 1 | Advies en verbeterplan
Fase 1 is gericht op advies en het verbeterplan. We doen dat op basis van de onderdelen Verbeterplan duurzame voeding & catering (7.4) en externe cateraar(s) (7.9) Een uitgebreide beschrijving van deze punten vind je in het certificatieschema van MTZ. In fase 1 kijken we vooruit naar fase 2,3 en 4.
Fase 2 | Swill en verpakkingen
Op basis van ons dagmenu en besteladvies voorkomen we dat er veel swillontstaat. Onze webshop Smaakvol is er op ingericht dat je dagelijks kunt wijzigen tussen verse producten, convenience producten of een combinatie hiervan. Tot 24 uur van te voren is het zelfs mogelijk om de producten af te bestellen. Door alle factoren slim te combineren, ondersteund door duidelijke interne communicatie, kunnen we een eenvoudig een grote reductie realiseren. Ook kijken we naar de punten 6.3 Kunststofafval en 7.2 het meten van voedselverliezen.
Fase 3 | Duurzaam inkopen
Duurzaam inkopen gaat om het inkopen van milieuvriendelijkere voeding (7.3), duurzame vis (7.5), duurzaam vlees (7.6) en het stimuleren van duurzame voedingsinitiatieven (7.10). Er zijn diverse keurmerken die aangeven of een product in het kader milieuvriendelijk en/of duurzame optie past. In onze BI-Tool zien we wat het percentage duurzame producten is op het huidige moment en is het dus ook inzichtelijk welke stappen we moeten maken.
Fase 4 | Eetpatroon
In fase 4 gaan we aanpassingen doorvoeren in het eetpatroon van de bewoner/cliënt. We doen dit op basis van het bevorderen van plantaardige eiwitconsumptie (7.7) en het toewerken naar een vlees-/vislozedag (7.8). We kunnen hier eenvoudig invulling aangeven met ons dagmenu en het opvolgen van onze adviezen. Aangezien deze wijziging direct van invloed is op de bewoner/cliënt, is het van belang om hen mee te nemen in de ontwikkelingen.
Overige bijdrages
Benieuwd wat wij nog meer voor jou kunnen betekenen naar Catering & Voeding? Neem contact op met onze expert duurzaamheid Martien Robben.
Ga jij met ons mee op pad naar een duurzame zorg?
Wil jij met jouw organisatie duurzame stappen zetten op het gebied van eten en drinken? Voor vraagstukken op het gebied van verduurzaming van eten en drinken staat onze expert Duurzaamheid Martien Robben voor je klaar. Zo helpt hij jou bij het voldoen van de richtlijnen van de Milieuthermometer Zorg op het gebied van eten en drinken.
Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met Martien. Hij is bereikbaar op 06 12 96 00 66 of mail naar m.robben@hollandfoodservice.nl