Holland Food Service ondersteunt bij duurzame zorg
Holland Food Service ondersteunt bij duurzame zorg

 

 

Holland Food Service ondersteunt bij duurzame zorg

Met ‘De route naar duurzame zorg’ helpen wij zorginstellingen bij het zetten van duurzame stappen. Met onze route kunnen zorginstellingen eenvoudig verduurzamen op het gebied van eten, drinken, swill en kunststofverpakkingen. In het document ‘De route naar duurzame zorg’ maken wij een directe link met de onderdelen uit het certificatieschema Milieuthermometer Zorg. We bieden zorginstellingen ondersteuning om aan alle gestelde eisen te voldoen op het gebied van Catering & Voeding. Samen werken we aan duurzame zorg.

Diverse zorginstellingen zetten mooie en tastbare stappen op het gebied van duurzaamheid. Onze relatie Cicero Zorggroep is hier een mooi voorbeeld van. Zij laten locaties certificeren voor duurzame zorg via de Milieuthermometer Zorg. Cicero Zorggroep stelt niet alleen cliënten centraal, maar hecht daarnaast ook waarde aan duurzaam ontwikkelde zorg. Dat betekent dat Cicero haar zorg op een verantwoorde wijze voor mens, dier en milieu wil uitvoeren. Ook met het oog op de komende generaties.

In deze ontwikkelingen zijn wij, als leverancier van eten en drinken, een belangrijke partner. Zo maken wij bijvoorbeeld met onze BI-tool data inzichtelijk en optimaliseren die tool in samenspraak met de zorginstellingen. In ons blog ‘Duurzaam inkopen’ lees je meer over de mogelijkheden binnen onze BI-tool. Ook de retourstroom van onze kunststof verpakkingen, verspillingsmetingen en andere relevante informatie maken we hier inzichtelijk.

Cicero Zorggroep is de eerste Limburgse organisatie met 5 gecertificeerde locaties. En daar zijn ze enorm trots op. Deze 5 locaties hebben het certificaat Zilveren Milieuthermometer Zorg ontvangen. Hiervoor moeten Cicero Zorggroep en haar locaties aan een aantal vereisten voldoen. Op centraal niveau kan Cicero veel vereisten verantwoorden. Denk aan inkoopbeleid, metingen van swill, bouwbeleid, schoonmaakbeleid en groenbeheer. Sommige vereisten worden per locatie verantwoord, zoals duurzaamheidslabels van (vaat) wasmachines en douchekoppen, gebruik van duurzame wasmiddelen, goed afgestelde installaties, het voorkomen van voedselverspilling en activiteiten voor een gezond makende omgeving.

Met het Loesje-motto: ‘’Verbeter de wereld: begin!” zijn zij een inspirerend voorbeeld voor vele andere zorginstellingen. De ambities van Cicero Zorggroep liegen er niet om. Cicero hoopt in de komende jaren voor alle locaties het Zilveren certificaat te behalen.

Duurzame borging

Cicero Zorggroep wil duurzame zorg blijven borgen. Wil jij dit ook bereiken in jouw zorgorganisatie? Cicero Zorggroep deelt graag onderstaande tips voor de waarborging van duurzaamheid binnen jouw zorgorganisatie.

1.Ontwikkel een plan voor duurzame voeding

Met een plan creëer je draagvlak en je maakt inzichtelijk welke acties direct zorgen voor makkelijk en snel te behalen resultaten. Ga bijvoorbeeld aan de slag met eenvoudige eetwissels en serveer eens iets verrassend.

2.Start met afvalscheiding

Dit is relatief een kleine wijziging -die wél goed ingeregeld moet zijn-, maar de impact op het milieu is heel groot.

3.Werk met een smakelijk menu van de chef, zo voorkom je verspilling

Stel het menu samen op basis van de belangrijkste wensen van de cliënten. Zorg dat op cliëntniveau bekend is wanneer iemand iets niet lust en serveer op maat een alternatief. Resultaat: tevreden cliënten én weinig verspilling.

4.Maak de resultaten van duurzaamheid inzichtelijk

Maak verschillende data op het gebied van duurzaamheid inzichtelijk en deel dit ‘milieuverslag’ binnen en buiten de organisatie. Dit verslag laat op een overzichtelijke manier zien wat er is gerealiseerd en wat de doelstellingen zijn. Op deze manier wordt duurzaamheid binnen jouw organisatie tastbaarder en begrijpelijk voor iedereen. Bekijk hier het milieuverslag 2022 van Cicero Zorggroep.

 

 

 

Overige bijdragen

Op basis van ons document ‘De route naar een duurzame zorg’ kun jij alle onderwerpen op het gebied van Catering & Voeding afronden. Ook bieden wij ondersteuning bij onderdelen die buiten deze categorie vallen. Denk aan; Registraties (1.4), Duurzaamheidsverslag (1.7),Milieucommunicatie (1.9), Afvalscheiding (6.1), Scheiding Swill (6.2), Afvalpreventieplan (6.6), Mobiliteitsbeleid (9.1), CO2-routekaart (9.2) en Beperken personenkilometers (9.3).

Maar hier stopt het nog niet. In de categorie ‘Groene Zorgprofessional’ kan je namelijk onze samenwerking ook gebruiken als pilot programma (14.4), kennis vergaring (14.6) en in de categorie ‘Innovatie’ als duurzaam initiatief (15.1).

Structurele aanpak

Met onze route gaan we samen een langdurig traject aan. We zetten diverse duurzame stappen om te voldoen aan de gestelde criteria van de Milieuthermometer Zorg. Na afronding van het traject ben je echter nog niet klaar. Voor een succesvol resultaat is namelijk een goede borging van duurzaamheid binnen de zorginstelling/organisatie belangrijk. Hiermee zorg je voor een geleidelijke integratie van nieuwe processen en activiteiten in de organisatie of zorginstelling. Het creëren van draagvlak en vertrouwen en kennisoverdracht is voor een goede borging onmisbaar. Op basis van het verbeterplan kun je eenvoudig een borgingsprogramma ontwikkelen. Mocht het nodig zijn helpen we jou hierbij.

In onze aanpak voor de verbetering van de duurzaamheid binnen jouw zorginstelling werken wij op een gestructureerde manier met de Plan-Do-Check – Act methode (PDCA). Stapsgewijs werken we samen met jou aan een succesvolle realisering van de gestelde doelen.

We gaan als volgt te werk:

Plan

We gaan van start met de uitvoering van de 0-meting. Hiermee brengen we de huidige situatie in kaart. Waar liggen de kansen, problemen en verbeterpunten? Vervolgens stellen we samen heldere en haalbare doelen en bepalen we welke verbeteringen nodig zijn. In dit plan van aanpak bieden wij diverse concrete oplossingen aan. Deel dit plan met jouw collega’s zodat iedereen weet wat er verwacht wordt en wat de vervolgstappen zijn.

Do:

Tijd voor actie. Jullie gaan stapsgewijs aan de slag met de uitvoering van het plan van aanpak.  Wij bieden ondersteuning waar nodig.

Check:

Tijdens het hele traject blijven wij betrokken. Aan de hand van een tussentijdse evaluatie bekijken we samen hoe het traject verloopt. Waar nodig herzien we het plan.

Act:

Nadat we samen eventueel het doel en/of de acties hebben aangepast, ga je verder met het zetten van de stappen voor een duurzame zorg. Zodra jullie de doelen hebben bereikt is het tijd voor nieuwe doelen en start de PDCA-methode opnieuw.

Ga jij met ons mee op pad naar een duurzame zorg?

Voor vraagstukken op het gebied van verduurzaming van eten en drinken staat onze expert Duurzaamheid Martien Robben voor je klaar. Zo helpt hij jou bij het voldoen van de richtlijnen van de Milieuthermometer Zorg op het gebied van eten en drinken. Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met Martien. Hij is bereikbaar op 06 12 96 00 66 of mail naar m.robben@hollandfoodservice.nl