Duurzame stappen bij de Zorgboog

In gesprek met Ron Barents van de Zorgboog

Even voorstellen…

“Ik ben Ron Barents, facilitair coördinator in gebied Deurne. In dit gebied hebben we 3 kleinschalige woonlocaties en 1 grote locatie waar diverse vormen van zorgworden geleverd. Mijn takenpakket is zeer breed en omvat alle facilitaire zaken,behalve zorg. Dit varieert van gebouwenbeheer, eten en drinken tot schoonmaak en onderhoud. Ook heb ik een adviserende taak en houd ik mij bezig met huur- en verhuur. Tot slot is ook veiligheid onderdeel van mijn takenpakket.”

“Doelstellingen rondom de Green Deal zijn voor mij alsfacilitair coördinator een belangrijk agendapunt.”

Retourneren kunststof verpakkingen

“Dagelijks verzorgen we voor ongeveer 85 á 95 bewoners het eten en drinken. Daarbij komen ook nog ongeveer 30 bewoners van een zorgafdeling. Plastic afval is dan ook een terugkerend onderwerp. Daarom ben ik heel blij dat we de witte kunststof bakken terug kunnen naar de leverancier. Op deze manier worden deze gerecycled tot andere producten en bespaard het ons een hoop afval.”

“Kunststof bakken gaan nu terug naar de leverancier voor recycling en belanden niet op de grote hoop. Dat geeft mij een goed gevoel.”

Terugdringen van afval

“Door de retourstroom van het kunststof, merken we dat de afvalstroom van het restafval ook minder is geworden. Er zijn dus echt minder containers nodig sinds de verpakkingen retour gaan naar de leverancier. Veranderingen zijn niet makkelijk, maar ik denk dat we samen goede stappen zetten binnen de Zorgboog. We boeken goede resultaten met bijvoorbeeld de retourstroom van kunststof en de verspillingschecker.”

“We boeken goede resultaten met retourstrom en de verspillingschecker.”

Voedselverspilling

“Twee keer per jaar wordt een week lang de voedselverspilling gemeten en
geregistreerd. We merken dat het meten van voedselverspilling steeds meer
onderdeel van de norm wordt. Medewerkers zien het belang in van het meten om te
weten wat onze verspilling is en hier grip op te krijgen. De resultaten van deze analyses worden gedeeld met de aandachtsvelders.”

“Deze stappen kun je niet alleen zetten, dat moet je echt met elkaar doen.”

 

Bewustwording 

“Wanneer we vanuit de leverancier een analyse ontvangen over bijvoorbeeld de voedselverspilling of retourstroom, maken we hier een plan van aanpak voor. Dit zodat het niet alleen bij een analyse blijft, maar dat we er ook echt iets mee doen. Hoe gaan we dit verder onder controle krijgen? Ook aandachtsvelders raken hierbij betrokken. We proberen het met elkaar te bespreken. Deze stappen kun je niet alleen zetten, dat moet je echt met elkaar doen. ”

Meer weten over hoe Holland Food Service kan ondersteunen op het gebied van duurzaamheid?