…samen concrete stappen zetten naar een duurzame zorg

Duurzaamheid in de zorg:
Deze stappen kun je zetten op het gebied van eten en drinken

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol. In 2030 moeten zorginstellingen voldoen aan de Green Deal en onder andere een CO2-reductie van 55% realiseren. Wij kijken met de zorgsector en partners in onze keten hoe wij samen een positieve impact kunnen maken. 

We maken grote impact op drie onderwerpen, namelijk: verpakkingen, eiwittransitie/minder belastende producten en het reduceren van voedselverspilling. Op deze pagina lees je meer over de onderwerpen en hoe je dit aan de hand van onze Duurzame route of de Bewuste stap implementeert bij jou op locatie.

Het eten en drinken in de zorg verduurzamen in 3 stappen:

Wij moeten allemaal verduurzamen. Er zijn drie stappen die hierin het belangrijkste zijn: het retourneren van kunststofverpakkingen, de eiwittransitie en voedselverspilling. Wij bieden twee concepten aan die helpen om de stappen te implementeren: de Duurzame route en de Bewuste stap. Hiermee creëren wij samen draagvlak bij jou op de locatie(s) en zet jij concrete stappen. 

Retourneren van kunststofverpakkingen

Wij bieden zorginstellingen de mogelijkheid om onze PP5 kunststof verpakkingen met het swill te retourneren.

Door kunststof te scheiden, voorkom je dat de verpakkingen bij het restafval belanden. Op die manier kunnen we de verpakking hoogwaardig laten recyclen, Swill dat nog in de verpakkingen zit wordt omgezet naar biobrandstof. Momenteel halen wij maandelijks 1.500 kilo kunststof op bij verschillende zorginstellingen.

 

Eiwittransitie

Slechts 1 dag in de week geen dierlijke eiwitten maakt al verschil. Zo bieden wij in ons dagmenu tweemaal per week een plantaardig alternatief aan.

Zo geven wij bewoners/cliënten de keuze wat ze willen eten en stimuleren wij de optie om een keer voor plantaardig te kiezen. ”Dat smaakt lekker” of “je proeft en/of ziet bijna geen verschil” zijn veelgehoorde reacties. Zoals bij onze ‘half-om-half’ bal (60% vlees en 40% soja) en de vegetarische macaroni. 

 

 

Voedselverspilling

Eten weggooien is natuurlijk zonde. Het is daarom belangrijk om zo min mogelijk eten over te houden na een maaltijd. Maar hoeveel brood, groente, vlees of vis wordt er nu daadwerkelijk weggegooid?

Meten is weten. Daarom is het belangrijk om vier keer per jaar de voedselverspilling te meten. Dit kan met onze verspillingschecker. Zo krijg jij waardevolle inzichten waar de verspilling ontstaat en helpen wij jou om de verspilling terug te dringen.

Meer weten over de retourstroom?

Meer weten over de eiwittransitie?

Meer over de verspillingschecker?

Verduurzamen op jouw manier

Kies jij voor een meerjarig traject of wil je direct starten en tastbare resultaten boeken binnen één kwartaal?
Beide opties helpen jou met het zetten van de juiste stappen op het gebied van duurzaamheid met jouw zorginstelling.

Duurzame route

1 tot 2 jaar

De Duurzame route bevat alle onderdelen op het gebied van eten en drinken. De duurzame route starten we met een uitgebreid onderzoek, het formuleren van een visie en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en dan volgt er een concreet actieplan.

Zo creëren we draagvlak in de hele organisatie en werken we gericht aan het behalen van jullie doelen. De route neemt 1 tot 2 jaar in beslag. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

 

Bewuste stap

1 kwartaal

ver

De Bewuste stap is de kortere variant, waarbij je tastbare    resultaten boekt binnen één kwartaal. Deze variant wordt op maat ingericht, bijvoorbeeld op de eiwittransitie/minder belastende producten, het retourneren van verpakkingen of voedselverspilling.

De onderstaande afbeelding geeft een impressie van de Bewuste stap, klik op de afbeelding voor meer informatie.

 

Meer weten over hoe Holland Food Service kan ondersteunen

op het gebied van duurzaamheid?

Wil je Holland Food Service en onze oplossingen beter leren kennen?

Schrijf je dan in voor onze halfjaarlijkse nieuwsbrief, waarin je eenvoudig op de hoogte blijft van de belangrijkste ontwikkelingen.
Of schrijf je in voor Mike’s Mailing en ontvang maandelijks de beste tips rondom eten en drinken, speciaal voor de zorg.

Als je meer wilt weten over onze oplossingen, staan we altijd klaar om je bij te praten. In slechts 15 minuten kunnen we je de belangrijkste onderdelen laten zien, zodat je precies weet waar je aan toe bent. En dat allemaal vrijblijvend! Vul het onderstaande formulier in, geef aan waar je interesse in hebt, en wij nemen contact met je op.
Ontdek hoe we jou kunnen helpen met onze oplossingen!

Waarin ben je geïntereseerd?

"De samenwerking met Holland Food Service gaat verder dan alleen het verzorgen van de maaltijden. Ze zijn een goede, ondersteunende partner."

Aafje

Thuiszorg, Huizen en Zorghotels

"Holland Food Service past goed bij ons als partner en gaat next-level. Ze snappen het familiegevoel. De werkwijze sluit perfect aan op onze visie."

S&L Zorg

Zorg, Wonen en Dagbesteding

"De bewoner krijg het eten en drinken dat aansluit bij de verwachtingen. Holland Food Service laat hierbij de toegevoegde waarde aan de bewoner zien."

Land van Horne

Zorg, Wonen en Welzijn