De voordelen van de BI-tool in de zorg
BI-tool in de zorg

Van data naar Inzicht: de voordelen van de BI-tool in de zorg

Afdelingen worstelen steeds vaker met de toenemende voedingskosten. Daarnaast hebben zij maar een beperkt voedingsbudget per bewoner/cliënt. Hoe creëer je dan toch mooie eetmomenten met lekker eten en drinken zonder budgetoverschrijding?

Wij raden je aan om gebruik te maken van data. Met onze BI-tool krijg jij namelijk 24/7 toezicht op onder meer het budget per afdeling. Het maken van Excel lijstjes behoort hierdoor tot de verleden tijd en dat bespaart je veel energie. Bovendien is de BI-tool flexibel. De tool kan gemakkelijk worden aangepast om aan te sluiten bij de actuele ontwikkelingen en om te voldoen aan de specifieke behoeften van elke zorgorganisatie. Daarnaast gaan we een stap verder door de BI-tool aan te passen aan de actuele ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld gezonde voeding, verduurzaming en verspilling. Door aan de slag te gaan met data kan je snel handelen zodat je altijd op koers blijft voor het bereiken van de doelstellingen.

Wil jij ook graag meer inzicht in de prestaties van jouw zorginstelling? Wij geven drie redenen waarom de BI-tool een handig hulpmiddel is in de zorg.

 

1. Budgetbewaking

Bij het budgetoverzicht in de BI-tool krijg je onder andere inzicht in de verdeling van de afname binnen de verschillende productgroepen zoals broodmaaltijd, warme maaltijd etc. Bij een eventuele budgetoverschrijding helpen wij je om de oorzaak hiervan te achterhalen. Wij denken vervolgens met je mee over de vervanging van producten. Dit gebeurt op basis van bijvoorbeeld een ABC-analyse per organisatie. De BI-specialist bekijkt hiervoor de top 50 afgenomen A-merkartikelen o.b.v. totaalbedrag. Vervolgens zoekt hij samen met de accountmanager naar passende alternatieven zoals vergelijkbare B- en C-merken. Dit overzicht delen wij met jou. Daarnaast vind je deze alternatieve producten ook terug in jullie favorietenlijst, zodat iedereen direct kan bestellen.

fictieve afbeelding van de budgetmodule van onze BI-tool

2. Tijdsbesparing

De BI-tool voorziet bijvoorbeeld managers, inkopers en teamleiders van waardevolle inzichten. Dit stelt hen in staat om op een eenvoudige manier beslissingen te nemen, zonder dat het veel tijd en moeite kost. Onze BI-specialist Jorrit Eggenhuizen maakt aan de hand van jouw afnamecijfers diverse overzichten en analyseert deze data. Met onze uitgebreide rapportages kan jij snel en nauwkeurig gegevens interpreteren om bijvoorbeeld budgetten te bewaken.

De BI-tool geeft jou 24/7 een globaal beeld over de status van:

  •  Afnamegegevens: per afdeling, verdeling afname en afname per jaar
  • Top 25 artikelen o.b.v. afname in €
  • Aanvragen en servicegraad
  • Budgetbewaking per afdeling o.b.v. jouw budgetsystematiek
  • Duurzaamheid: % duurzame afname en afname per keurmerk
  • Verspillingsmeter
  • Kwaliteit: cliënt- en medewerkerstevredenheid
fictieve weergave verspillingsmeter in BI-tool

3. De BI-tool draagt bij aan het behalen van duurzaamheidsdoelen

Steeds meer zorginstellingen zetten duurzame stappen. Zij sluiten zich aan bij de Green Deal en gaan bijvoorbeeld aan de slag met de Milieuthermometer Zorg. Ook op het gebied van duurzaamheid maken wij data voor jou overzichtelijk. Zo brengen wij bijvoorbeeld de hoeveelheid waste per afdeling in kaart en hoeveel procent van de afname duurzaam te noemen valt. Hiervoor wordt gekeken naar de keurmerken. De verkregen inzichten op het gebied van duurzaamheid helpen bij het behalen van de gestelde eisen vanuit de Milieuthermometer Zorg.

duurzaamheidsmodule BI-tool

 

‘’ Ik wil zorgorganisaties gebruik laten maken van de mogelijkheden in hun BI-tool.’’

Jorrit Eggenhuizen is onze BI-specialist. Met bijna 12,5 jaar ervaring binnen Holland Food Service waarvan ruim 5 jaar op het gebied van BI (Business Intelligence) maakt hij alle data voor jou begrijpelijk. Wil jij weten wat er nu eigenlijk écht speelt in jouw zorgorganisatie op het gebied van eten en drinken? Ontdek de mogelijkheden in onze BI-tool. We laten je graag zien hoe het werkt en bieden jou ondersteuning in het overzichtelijk maken van data.

 

Heb je nog behoefte aan tips of wil je bepaalde zaken weten over de BI-tool? Neem dan contact op met onze BI-specialist Jorrit Eggenhuizen. Stuur een e-mail naar: j.eggenhuizen@hollandfoodservice.nl