De eiwittransitie in de ouderenzorg
eiwittransitie in de ouderenzorg

Eiwittransitie in de ouderenzorg

Tegenwoordig zijn we meer dan ooit bezig met wat er op ons bord ligt. Zo eten we bijvoorbeeld met zijn allen steeds bewuster plantaardige producten. Gemiddeld halen Nederlanders nu 61% van de eiwitten uit dierlijke bronnen en 39% uit plantaardige bronnen. (bron: het Voedingscentrum). Dit is alleen minder gezond en ook slechter voor het milieu. De overheid gaat daarom het voedselsyteem verder verduurzamen en stuurt aan op de eiwittransitie: de overgang van dierlijke eiwitten naar steeds meer, duurzame plantaardige eiwitten.

Binnen de ouderenzorg brengt dit wel een aantal uitdagingen met zich mee. Zo hebben ouderen een hogere eiwitbehoefte. Bovendien zijn zij opgegroeid met ‘traditioneel’ avondeten, ook wel bekend als het ‘AVG’tje: aardappelen, vlees en groenten.

In dit blog gaan we dieper in op de eiwittransitie in de ouderenzorg met Daniel Willems, accountmanager en lid van het Research & Development team bij Holland Food Service.

Wat is de eiwittransitie?

Zowel dieren als planten kunnen bronnen van eiwit zijn in onze voeding. Voorbeelden van dierlijke eiwitbronnen zijn: vlees, zuivel, ei en vis. Bij plantaardige eiwitbronnen kun je bijvoorbeeld denken aan granen, noten en peulvruchten. De gezondheidsraad maar ook het Voedingscentrum adviseren om vaker te kiezen voor plantaardige en minder vaak voor dierlijke eiwitbronnen. Het streven is naar een verhouding van 40% dierlijke eiwitten en 60% plantaardige eiwitten. (bron: Het voedingscentrum)

Ook vanuit de Green Deal Zorg 3.0 moet het eten & drinken in de zorg duurzamer. De milieubelasting van de productie van dierlijke producten is namelijk vele malen groter dan bij plantaardige eiwitten. Lees hier meer over de effecten op het milieu.

 Bewustwording eiwittransitie bij ouderen

Ouderen houden zich graag vast aan hun vertrouwde eetgewoonten. Ze zijn vaak zeer gehecht aan hun stukje vlees bij de maaltijd. Om plantaardige voeding te introduceren is het belangrijk om hen bewust te maken van de mogelijkheden om eens vaker te kiezen voor een plantaardig product.

Daniel: ‘’Ga voor het creëren van meer bewustwording het gesprek aan met bewoners/cliënten, maar ook met de medewerkers. Focus daarbij op de positieve effecten van plantaardige voeding en laat ze ook eens plantaardige producten proeven. Tijdens proeverijen merken wij namelijk dat ze vaak verbaast zijn over de smaak, het uiterlijk en de geur van de vlees vervangende producten. Wel vinden we het belangrijk dat jullie altijd de keuze hebben om het menu plantaardig te bestellen. Daarom bieden wij in ons dagmenu twee dagen per week een gerecht zonder vlees aan, zodat we ook de mogelijkheid bieden om eens vaker voor plantaardig te kiezen.

Met sommige producten kan je eenvoudig en snel een eerste stap maken in de eiwittransitie, zoals bijvoorbeeld met de vegetarische gehaktkruimels. Voeg je deze toe aan tomatensaus dan heb je een goede basis voor een vegetarische macaroni. Waarbij je echt geen verschil proeft.’’

 

Rol van het R&D team bij de eiwittransitie

Op het gebied van de eiwittransitie speelt het R&D team binnen Holland Food Service een belangrijke rol. Het team bestaat uit mensen van verschillende soorten afdelingen met veel affiniteit en kennis van voeding. Het team heeft regelmatig overleg voor het bespreken van nieuwe verzoeken, eventuele productverbetering en uitbreiding van het assortiment. Momenteel zitten we middenin het project ‘Het Dagmenu van de Toekomst’. Hoe kunnen wij deze duurzaamheidsaspecten implementeren in onze dagemenu’s zonder de behoefte van onze klanten uit het oog te verliezen? 

 

Vanuit Holland Food Service denken wij graag met je mee over de eiwittransitie. Wij organiseren proeverijen en workshops om jullie kennis te laten maken met verschillende plantaardige gerechten en om de medewerkers en/of bewoners bewuster te maken van het belang van plantaardige voeding. Neem contact met ons op en informeer naar de verschillende mogelijkheden.