In gesprek met… Sanne Maessen

 

 

In gesprek met… onze diëtist en accountmanager Sanne Maessen

In de blogserie ‘In gesprek met…’ is deze keer Sanne Maessen te gast. Sanne is diëtist en accountmanager bij Holland Food Service en hét aanspreekpunt voor alle dieet gerelateerde vragen. Sanne is lid van ons Research & Development team en momenteel bezig met maaltijden met een aangepaste consistentie. Met haar jarenlange ervaring als diëtist in de ouderenzorg, heeft Sanne vele ziektebeelden gezien, waaronder diabetes bij ouderen. We bespreken o.a. de verschillen tussen de meest bekende soorten diabetes en de invloed van  je gewicht bij diabetes.

Het verschil tussen diabetes type 1 en 2

Er zijn verschillende soorten diabetes waarvan diabetes type 1 en diabetes type 2 de meest bekende zijn. De ziekten hebben met elkaar gemeen dat, zonder behandeling, er te veel suiker in het bloed zit welke niet opgenomen kan worden in het lichaam. Maar wat is het grootste verschil?

Sanne: ‘’Het verschil zit in de aanmaak van insuline. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam namelijk helemaal geen insuline meer aan en bij diabetes type 2 maakt het lichaam onvoldoende insuline aan. De koolhydraten (zetmeel en suikers) in bijvoorbeeld een boterham worden omgezet in glucose en komen in je bloed terecht. Dit noemen we bloedglucose. Via je bloed komt de glucose in de lichaamscellen terecht en wordt het omgezet in energie. Bij dit proces speelt insuline een belangrijke rol als ‘sleutel’ voor de toegang tot de cellen. Bij mensen met diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline aan en ontbreekt de ‘sleutel’ waardoor cellen op slot blijven. De glucose kan daardoor niet de cellen in en blijft in het bloed totdat het met de urine het lichaam verlaat. Mensen met diabetes type 1 moeten daarom insuline spuiten om glucose op te kunnen nemen.

Bij mensen met diabetes type 2 is de ‘sleutel’ wel aanwezig, maar deze opent niet meer alle deuren. Je hebt daardoor steeds meer insuline nodig omdat de lichaamscellen ongevoeliger worden voor insuline. Voor de behandeling van diabetes wordt in eerste instantie gekeken naar mogelijke aanpassingen in de leefstijl. Leveren deze aanpassingen niet het gewenste resultaat op, dan is medicatie een tweede keus. Bij medicijngebruik is de eerste stap het slikken van tabletten en de tweede stap het inspuiten van insuline. De gevoeligheid van lichaamscellen neemt af naar mate je ouder wordt en daarom komt diabetes type 2 ook vaak bij ouderen voor.’’ Een tijdig gesprek met een diëtist kan medicatiegebruik voorkomen of uitstellen. Sanne: ‘’Een diëtist speelt een belangrijke rol in de behandeling van diabetes en kan helpen om te voorkomen dat medicatie nodig is.’’   

Gewicht op peil met een passend dieet

Sanne: ‘’De kans op diabetes hangt van een aantal factoren af, zoals bijvoorbeeld het gewicht. Gewichtsverlies heeft een gunstig effect op de gevoeligheid van je lichaam voor insuline en op de bloedglucosespiegel. Sanne: ‘’Het koolhydraatarm dieet, lijkt voor veel mensen goed te werken. Door de hoeveelheid koolhydraten te beperken en daarbij meteen te kijken naar de kwaliteit van koolhydraten draag je bij aan een goed evenwicht van je bloedglucose. Koolhydraten van goede kwaliteit bevatten veel vezels en andere nuttige voedingsstoffen, denk hierbij aan volkorenbrood, zilvervliesrijst en peulvruchten. Naast het gewicht zijn ook bewegen en ziekte van invloed op diabetes. Vraag daarom altijd advies aan een diëtist.’’

Onbezorgd genieten, zonder medicijngebruik

Door de jaren heen is het advies op het gebruik van suiker in het voedingspatroon behoorlijk veranderd. Daarnaast geven diëtisten in de afgelopen jaren het advies op basis van ‘normale’ producten en laten zij speciale suikervrije producten links liggen.

Sanne: ‘’Vroeger kregen ouderen vaak het advies om zo min mogelijk suiker te eten, en was één Maria biscuitje bij de koffie de uitzondering. Bespreek liever de wensen van de mensen en neem dat mee in het advies. Een keuze kan zijn om iedere week een gebakje te eten, maar bijvoorbeeld de rest van de week geen frisdrank te drinken. Voor het bepalen van dit soort afspraken en het maken van keuzes speelt de diëtist een grote rol. Soms moet je ook accepteren dat mensen niet willen nadenken over wat ze wel of niet eten en dat ze vooral willen genieten van de tijd die nog over is. Wat dat betreft valt veel winst te behalen uit het verbeteren van het voedingspatroon van ouderen. Vla als dessert, koffie met iets lekkers en zoet beleg zijn aan de orde van de dag. Uiteindelijk gaat het allemaal om de verhoudingen Een voedingsadvies op maat is uiteindelijk de beste oplossing. Hierin is oog voor het individu en voor de wensen.’’ 

Feestelijke momenten

Feestelijke momenten zijn voor mensen met diabetes vaak lastig met de vele zoetige lekkernijen zoals koekjes, chocolade en heerlijke desserts op tafel. Wat mag je dan wel eten en wat kun je beter niet doen. Sanne: ‘’Ik kan alleen maar adviseren: maak van ieder moment een feestje! Met Kerst en Oud & Nieuw in het vooruitzicht en kijkend naar ons feestmenu is soep vooraf met spruitjes, zalm en krieltjes een gezonde optie en neem dan gerust een klein dessert.

 

Heb jij een dieet gerelateerde vraag en/of opmerking voor onze diëtiste? Vul dan hier het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.