In gesprek met… Fleur Jansen

In gesprek met… onze expert Klantverrassingen Fleur Jansen.

De klant verrassen zit in ons DNA. Samen met de kernwaarden aandacht en verbinden vormt ‘verrassen’ de basis van Holland Food Service. Onze klantverrassingen zijn letterlijk bedoeld om bewoners en cliënten te verrassen.

Voor onze blogserie ‘In gesprek met…’ is Fleur Jansen te gast. Ze is accountmanager bij Holland Food Service en expert Klantverrassingen. We bespreken onder andere de ”Culinaire wereldreizen” en de effecten van geurbeleving. Ook spreken wij Astrid Nijssen van Music Care. Astrid zet zich met haar organisatie ook in voor het Gelukkig ouder worden van ouderen. Dit doen zij met behulp van muziek. Ze vertelt onder andere over de positieve werking van muziek bij ouderen en ze heeft nog een leuke muziektip voor je.

Organiseren van Klantverrassingen

“Een glimlach op het gezicht tonen van cliënten, bewoners en medewerkers, dat is waar ik het voor doe. Ik geef graag handvatten zodat zorgorganisaties zelf klantverrassingen kunnen uitvoeren zonder dat het hen teveel tijd en energie kost.”

Fleur denkt graag met jou mee over het organiseren van leuke activiteiten voor bewoners en cliënten. Heb jij bijvoorbeeld een leuk idee, maar weet je niet goed hoe hier invulling aan te geven dan helpt ze jou graag verder op weg met tips en adviezen. Ook kan Fleur met je meedenken over het koppelen van een activiteit aan een eetmoment en werkt ze vervolgens het plan verder voor je uit. Vanuit Holland Food Service zorgen wij voor bijvoorbeeld aankondigingsflyers, menukaarten, placemats en servetten. Van ieder eetmoment maken we samen een mooi Geluksmoment waar het de bewoners en cliënten aan niets ontbreekt.

 

 

Geurbeleving

Vrijkomende geuren van eten bevorderen de eetlust en wekken bij ouderen vaak mooie herinneringen op van vroeger. Ook heeft het verspreiden van de geur van eten een groot effect op de smaakbeleving. Fleur: ‘’Met onze klantverrassingen creëren wij mooie Geluksmomenten en het liefst een evenement met geurbeleving. Geur doet namelijk veel bij de mensen in het huis. Zodra zij de geur ruiken van versgebakken wafels komen ze hiervoor direct naar beneden. En dan verrassen wij ze met iets extra’s waar ze samen met elkaar van kunnen genieten. Met onze ambachtelijke kraam bakken wij wafels, stroopwafels, poffertjes of maken we verse smoothies, aardappeltwisters en broodjes hotdog op locatie. Ook hebben we met onze kraam weleens haring happen verzorgd.’’

Ga je mee op reis?

Een andere leuke klantverrassing zijn onze ‘Culinaire wereldreizen’. Je leent van ons een reiskoffer vol met diverse items in een bepaald thema. Hiermee kun je jouw afdeling in stijl aankleden. Dit zorgt voor extra sfeer en beleving. De ‘Culinaire wereldreis’ is een typisch voorbeeld van wat wij met een klantverrassing willen bereiken. Het is iets wat we aan de medewerkers van de zorginstellingen geven, zodat zij zelf op een eenvoudige manier iets leuks kunnen organiseren.

Waar nodig bieden wij jou ook ondersteuning bij specifieke verzoeken. Fleur: ‘’In het verleden heb ik weleens het verzoek gekregen of ik kon helpen bij het organiseren van een Italiaanse week. Voor iedere dag heb ik toen een leuk evenement bedacht zoals een Italiaanse filmmiddag, muziek dag en een heerlijke proeverij met diverse Italiaanse gerechtjes. We kunnen eigenlijk alles voor je regelen en het kan ook zo klein of groot mogelijk georganiseerd worden zoals jezelf wilt.’’

In samenwerking met een panel bestaande uit een aantal welzijnsmedewerkers is ooit het idee geboren om bepaalde klantverrassingen zoals de ‘Culinaire wereldreizen’ uit te lenen aan zorgorganisaties. Fleur: ‘’Een panel van welzijnsmedewerkers gaf aan dat er ideeën genoeg zijn, maar dat vaak de financiële middelen ontbreken voor de aanschaf van nieuwe spullen. Zo is naast de ‘Culinaire wereldreizen’ bijvoorbeeld ook het idee van ‘De Zingende Bingo’ ontstaan. Dit is een bingo met een muzikale twist. Bewoners en cliënten spelen samen gezellig een spelletje met bonusgetallen waarbij de muziek wordt aangezet. Ze kunnen ook een deuntje meezingen.’’

Ouderen Gelukkig maken met muziek

Een organisatie die ouderen ook Gelukkig(er) maakt met behulp van muziek is Music Care. Oprichtster, actrice en coach Astrid Nijssen werkt samen met haar team aan hun missie om de dagelijkse kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren met muziek.

Astrid was als jong meisje al gek op muziek. Na het zien van de musical Oliver Twist in London wist ze het zeker. Ze wilde ook een musicalster worden. Ze besloot een musicalopleiding te volgen en werkte als bijbaan een aantal jaar bij een van onze relaties De Waalboog in Nijmegen. Ze ging daar aan de slag bij de dagbehandeling en ervaarde de kracht van muziek bij ouderen. Astrid leerde ook alle mooie liedjes van vroeger. Tijdens haar afstudeerperiode kreeg Astrid last van stembandproblemen en kon daardoor ook geen audities doen. Ze besloot zich te gaan richten op productiewerk en toen ontstond het idee voor Music Care. Astrid: ‘’Ik vond productiewerk erg leuk om te doen en ouderen zijn echt de meest dankbare doelgroep. Het is gewoon heel erg hard nodig en toen is het een missie geworden om zoveel mogelijk mensen met dementie of oude eenzame ouderen blij te maken met muziek.

Ouderen met dementie

Stel je voor… je wordt wakker en je weet niet waar je bent. Je raakt in paniek: ‘’waar ben ik?’’ Maar dan hoor je dat deuntje, waar je vroeger op hebt gedanst en langzaam maakt de paniek plaats voor een vertrouwd gevoel. Dat is de kracht van muziek.

Bij mensen met dementie blijft muziek tot het laatste moment opgeslagen in het brein. In feite ‘overleeft’ muziek deze ziekte. Het gaat dan met name over muziek van vroeger die ouderen met dementie zich blijven herinneren. Soms is muziek nog het enige middel om met deze mensen in contact te komen. Astrid: ‘’Tijdens een van onze voorstellingen is ooit een man naar ons toegekomen om bloemen te geven en aan ons te laten weten hoe geweldig hij de voorstelling vond. Achteraf hoorde wij dat deze man al twee jaar niet meer gesproken had.’’

Liedjes van vroeger

Wil je graag muziek integreren in de zorg? Music Care heeft een gratis radiokanaal op Juke.nl. Via deze radiozender kunnen ouderen luisteren naar nostalgische rustgevende muziek. Deze muziek is geschikt als achtergrondmuziek bij bijvoorbeeld het koffiemoment in de ochtend. Radio 3FM is bijvoorbeeld veel te druk en te snel en dat zorgt voor te veel druk bij ouderen.

Benieuwd wat Fleur voor jou kan betekenen? Of wil je graag sparren met haar over een idee? Vul hier het contactformulier in en zij neemt contact met je op. Samen maken we de mensen gelukkig(er).