De kracht van kwaliteit op het bord
kracht van kwaliteit op je bord begint bij voedselveiligheid

Maak van elk eetmoment een Geluksmoment: de kracht van kwaliteit op het bord

Lekker eten en drinken is zoveel meer dan alleen voeding. Voor veel bewoners is een eetmoment een belangrijk onderdeel van hun dag. Maar hoe zorgen we ervoor dat elke maaltijd niet alleen smaakvol, maar ook veilig en van hoge kwaliteit is? In deze blog lees je hoe wij dit aanpakken.

Wij geloven dat mooie eet-en drinkmomenten bijdragen aan het Gelukkig ouder worden. Bij ons staan daarom kwaliteit, maatwerk en persoonlijke aandacht centraal. Dit zie je terug in alles wat we doen. Zo ook in onze eigen productiekeuken, waar de koks iedere dag de lekkerste convenience maaltijden en componenten bereiden. Deze worden, met ambachtelijke zorg, afgestemd op de wensen van de zorginstellingen. Zo zetten zij in een handomdraai smakelijke maaltijden op tafel. Een snelle en efficiënte oplossing zonder in te leveren op smaak of kwaliteit.

Naast convenience maaltijden bieden we zorginstellingen ook de mogelijkheid om vers of hybride te koken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld convenience stoofvlees bestelt en daarbij zelf de aardappelen en groenten bereidt. Zo combineer je het gemak van convenience met vers koken.

Kok Remco in de keuken

Waarborging van voedselveiligheid

Kwaliteit op het bord begint in de basis bij voedselveiligheid. Dit staat bij ons hoog in het vaandel. We voldoen aan de kwaliteitsnorm FSSC22000 (gericht op voedselveiligheid). Binnen ons voedselveiligheidssysteem streven we continu naar verbetering, zodat we blijven voldoen aan de hoogste normen.

Klik hier om het FSSC22000 certificaat te bekijken.

Naast certificering versterken we onze voedselveiligheidscultuur. Deze cultuur gaat over de gedeelde waarden, overtuigingen en normen ten aanzien van de voedselveiligheid in de gehele organisatie. Een medewerker kan ergens iets van vinden (mind-set), maar wat diegene er vervolgens mee doet (gedrag) speelt ook mee. Het is daarom belangrijk dat in de hele organisatie de voedselveiligheid verankerd is. Het is niet iets wat je alleen opschrijft, het moet ook voelbaar zijn.

Naud Jansen, QESH-manager (QESH staat voor Quality, Environment, Safety en Health) bij Holland Food Service, speelt hier een belangrijke rol in en houdt zich onder andere bezig met het waarborgen van de kwaliteit en het verbeteren van de voedselveiligheidscultuur.

 

QESH-manager Naud Jansen

Voedselveiligheidscultuurplan:

het fundament van kwaliteit en veiligheid

Wij zijn als bedrijf al jaren FSSC22000 gecertificeerd, maar hoe blijven we ons continu verbeteren? Met het voedselveiligheidscultuurplan werken we met aandacht aan de verankering van de voedselveiligheid binnen de organisatie. Voedselveiligheid vormt een belangrijk onderdeel in het dagelijks gedrag van onze medewerkers.

QESH-manager Naud Jansen legt uit: “Om de processen en daarmee de uiteindelijke producten te borgen werken we met een gestandaardiseerde werkwijze. Deze is vastgelegd in procedures en werkinstructies, maar voor een sterke voedselveiligheidsstructuur is het belangrijk dat de werknemers intrinsiek gemotiveerd zijn en zich betrokken en verantwoordelijk voelen. Uiteindelijk doen we alles voor de zorginstellingen. Voedselveiligheid is namelijk van ons allemaal.

Bij een voedselveiligheidscultuur gaat het dus om meer dan alleen het volgen van de procedures en werkinstructies. Wij hanteren een driejarig geïntegreerd plan (2023-2025) waarbij iedereen van ons bedrijf samenwerkt om de voedselveiligheid naar een nog hoger niveau te brengen. Doordat we onder meer aandacht besteden aan de betrokkenheid van onze medewerkers leidt dit naar een andere mind-set en dus ook gedrag. Je moet namelijk eerst ergens over iets denken en dan pas ga je het doen. Dit om iedere dag veiliger te werken.’’

Voedselveiligheid onderweg

Voedselveiligheid stopt uiteraard niet bij het laaddock. Ook tijdens het transport richting de zorginstelling werken wij op basis van HACCP-principes. Denk aan schone laadruimtes, bedrijfskleding en scherpe monitoring van de temperatuur. In overleg met de zorginstelling wordt bepaald tot waar wij leveren. Dit kan tot op de afdeling in de koelkast of centraal. Tot dan zorgen wij ervoor dat de koelketen intact blijft. Op deze wijze zorgen we ervoor dat producten vers en veilig blijven, tot dat de verantwoordelijkheid overgaat naar de zorginstelling.

Onder meer door de verankering van kwaliteit binnen onze organisatie, waarborgen wij de voedselveiligheid van elk product. Met aandacht voor voedselveiligheid bezorgen wij dagelijks 35.000 mensen een smaakvol en verantwoord eetmoment.

Laten we van elk eetmoment een Geluksmoment maken!

Benieuwd hoe wij jouw zorginstelling kunnen helpen met een flexibele invulling van eten en drinken?